TRAMPOLINE SPRINGEN ALLEEN VOOR KINDEREN? NEE, ZEKER NIET!

Wist je dat trampoline springen ontzettend goed is voor je gezondheid? Als je trampoline springt train je al je spieren in je lichaam en verbeter je de doorbloeding en zuurstofvoorziening van al je weefsels en cellen. Je traint balans, conditie, kracht, lenigheid en doordat je steeds kleine momenten gewichtsloos bent, werkt het ook heel ontspannend. NASA heeft onderzocht dat trampoline springen 68%  efficiënter is dan hardlopen op een loopband. 2 minuten trampoline springen staat gelijk aan 6 minuten hardlopen, 10 minuten zwemmen of 22 minuten wandelen.   Maar dat zijn nog lang niet de enige of belangrijkste voordelen van trampoline springen.

Immuunsysteem

In slechts 2 minuten trampoline springen wordt je gehele lymfestelsel doorgespoeld en verdrievoudig je bijna het aantal witte bloedcellen. Dit is heel belangrijk, want je witte bloedcellen beschermen je lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriën, virussen, schimmels, enz. Het lymfestelsel is een van de belangrijkste onderdelen van ons immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat bepaalde afweercellen goed kunnen gedijen en overal in het lichaam snel kunnen komen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de zuivering van het bloed van allerlei gifstoffen, dode cellen en andere afvalstoffen en ruimt het infecties op. Lymfe stroomt door het lichaam in lymfevaten. Het lymfestelsel heeft echter geen pomp, zoals het hart voor de bloedvaten is. Het stroomt rond door spieractiviteit en daarom is trampoline springen zo ontzettend goed voor je lymfestelsel. Lymfe stroomt door trampolinespringen wel 15 tot 30 keer beter. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de natuurlijke behandeling van kanker. Maar er zijn ook positieve effecten gezien bij de ziekte van lyme, lipoedeem, fibromyalgie en andere klachten van een niet optimaal werkend immuunsysteem.

En wat nog meer?

Gewrichten zijn slecht doorbloed. Zij krijgen voeding via gewrichtsvloeistof en die voert ook de afvalstoffen af. Ook gewrichtsvloeistof stroomt niet zo maar rond. Je gewrichten werken als een soort spons. Door druk worden de gewrichten zeg maar uitgeknepen en bij ontspanning wordt de gewrichtsvloeistof weer opgenomen. Voor een goede voeding van de gewrichten is beweging dus van groot belang. Trampoline springen houdt zo ook je gewrichten gezond en soepel.
Je stofwisseling verbetert waardoor afvallen makkelijker wordt.
Je botten worden sterker, waardoor de kans op osteoporose kleiner wordt.

Voor iedereen, óók als je niet kan springen

En het allermooiste is, je hoeft echt niet topfit te zijn om trampoline te springen of spectaculaire salto’s te springen om effect te sorteren. Je hebt ook geen grote trampoline nodig, een kleine mini-trampoline is voldoende. De positieve effecten van trampolinespringen treden al op als je heel zachtjes op en neer veert, waarbij je voeten de trampoline niet eens loslaten. Kan je niet goed staan, dan kan je ook gaan zitten en op en neer veren. Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn er ook trampolines met armsteunen.
Ben je in een redelijke conditie? Een mooie workout om mee te starten is om te beginnen met 2 minuten rustig veren, daarna 3 minuten hoger springen en tenslotte weer 2 minuten veren. Combineer dit met een diepe ademhaling: adem 3-4 seconden in via je neus, houd je adem dan 3-4 seconden vast en adem in 2-4 seconden uit via je mond. Is je conditie beter, dan kan je allerlei variaties gaan toevoegen, bijvoorbeeld op de plek sprinten, jumping jacks, bud kicks, high knees, twisten of springen op 1 been. Er zijn ook sportscholen waar je in groepsverband kunt trampolinespringen. Ook zijn er leuke filmpjes te vinden op youtube over oefeningen op de trampoline.

Geweldig hè, zo’n trampoline! En vergeet het belangrijkste niet: HET IS FUN!!!

Plaats een reactie